Tuesday, February 10, 2009

Pentru pseudo-docți, emo și alte specii (aproape)inutile

Datorită abundenţei de tîmpenii îngurgitate de pe diverse forumuri (mă dor ochii de cîte idioţenii văd), am realizat acest mic îndrumar de "utilizare" a limbii române (o parte din exemple sînt luate de pe net) :
Un mic ghid de folosire corectă a virgulei poate fi accesat AICI.

Băgaţi la cap: CORECT şi iar CORECT!

Şi cîteva completări:
1) Lăsaţi un spaţiu după fiecare semn de punctuaţie şi nu înaintea lui; nu "Eu cred.Dar tac.", nici "Eu cred . Dar tac.", ci "Eu cred. Dar tac.". Nu "Exemplu:cutare", ci "Exemplu: cutare" sau "Exemplu : cutare". Nu "Hei!Vino!", ci "Hei! Vino!". Nu "1)Ionescu; 2)Cutărescu", ci "1) Ionescu; 2) Cutărescu", nu "Exemplu(ceva)exemplu", ci "Exemplu (ceva) exemplu".
a) Lăsaţi un spaţiu după punct (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1.Cuvînt2.", ci "Cuvînt1. Cuvînt2.".
b) Lăsaţi un spaţiu după virgulă (e obligatoriu). Deci, nu: "Cuvînt1,cuvînt2.", ci "Cuvînt1, cuvînt2.".
c) Lăsaţi un spaţiu după două puncte (e obligatoriu). Nu: "Cuvînt1:cuvînt2.", ci "Cuvînt1: cuvînt2.".
d) Lăsaţi un spaţiu după punct şi virgulă (e obligatoriu). Nu: "Cuvînt1;cuvînt2.", ci "Cuvînt1; cuvînt2.".
e) Lăsaţi un spaţiu după semnul exclamării (e obligatoriu). Nu: "Cuvînt1!Cuvînt2.", ci "Cuvînt1! Cuvînt2.".
f) Lăsaţi un spaţiu după semnul întrebării (e obligatoriu). Nu: "Cuvînt1?Cuvînt2.", ci "Cuvînt1? Cuvînt2.".

2) Lăsaţi un spaţiu înainte de paranteza deschisă şi, la fel, unul după paranteza închisă (e obligatoriu). Nu: "Cuvînt1(cuvînt2)cuvînt3", ci: "Cuvînt1 (cuvînt2) cuvînt3".

3) Dacă folosiţi cratima (-) ca linioară de spaţiu, lăsaţi un spaţiu înainte şi după. Nu: "Eu cred-poate greşesc-că tu...", ci "Eu cred - poate greşesc - că tu...".

4) Când folosiţi ghilimelele, lăsaţi un spaţiu înainte de a le deschide şi unul după ce le închideţi. Corect este: «cuvânt1 "text aici" cuvânt2» şi nu este corect: «cuvânt1 " text aici " cuvânt2».

5) Punctele de suspensie sînt 3: ... Nu "Cred că tu...........", ci "Cred că tu...". Ca şi după celelalte semne de punctuaţie şi după punctele de suspensie se lasă un spaţiu, nu înaintea lor. Nu: "Cred că...Dar mai bine tac.", nici "Cred că ... Dar mai bine tac.", ci "Cred că... Dar mai bine tac."

6) Prescurtarea corectă de la "domnul" este "dl" (fără punct), iar de la "doamna", "d-na".

7) Nu folosiţi nejustificat bara oblică /. Ea semnifică fie alternativa: "bărbaţi şi/sau femei", fie distribuţia: "50.000 de lei/zi". E, de asemenea, utilă în separarea versurilor citate în rînduri continue: "A fost odată ca-n poveşti / A fost ca niciodată, / Din rude mari, împărăteşti..." etc. În acest caz, se lasă cîte un spaţiu înainte şi după. Între strofe, se folosesc două bare: //.

8) Nu folosiţi mai multe semne de întrebare sau de exclamare, decît atunci cînd chiar vreţi să exprimaţi o indignare etc. sau o stupoare deosebită. Altminteri, e copilăreşte. Nu: "El ce vrea????", ci "El ce vrea?".

9) Semnul = iese mai bine la calculator cu cîte un spaţiu înainte şi după (cînd nu e vorba de aritmetică; acolo nu e cazul: 7+2=9). Nu: "Ceva=Altceva", ci (preferabil): "Ceva = Altceva".

10) Nu folosiţi linioara de jos ( _ , underscore) decît dacă ea face parte dintr-un URL, dintr-o adresă de web. Altminteri, ea n-are nici un rost, e de ajuns spaţiul, pur şi simplu.

11) Începeţi propoziţiile/frazele cu literă mare (e aproape obligatoriu). Deci, nu: "...românește.nu vreți...", ci "...românește. Nu vreți..."

12) O mare confuzie se face cu verbul "a lua"; se desparte haotic cu cratimă "ia". De exemplu: "m-aș mira să i-a 10 milioane" este incorect. Dacă spunem "i-a făcut trepanaţie" forma scrisă este cea corectă, deoarece este perfectul compus al verbului "a face" (el a făcut [lui/ei] trepanație").

No comments: